Požiadavky a nároky na montáž pergol

Bioklimatické pergoly - K-System SK
11. 4. 2021 Andrea Kúdelová
Ak zvažujete kúpu pergoly, výber kompetentného dodávateľa je iba jeden krok z množstva krokov na na ceste k vysnívanej pergole

Náročnosť montáže v závislosti od miesta realizácie

Rozhodli ste sa doplniť vašu terasu alebo záhradu o pergolu? Potom by ste mali rátať s tým, že náročnosť realizácie sa zvyšuje s rastúcou výškou osadenia pergoly a ubúdajúcimi možnosťami kotvenia pergoly. Je totiž rozdiel, či bude pergola umiestnená na terase pri dome na zemi alebo či chcete prekryť terasu na poschodí, alebo v bytovom dome vo vyššom podlaží, kde je navyše sťažená montáž, lebo neexistuje prístup k pergole z boku.

Náročnosť montáže v závislosti od miesta realizácie

Montáž na terase výškovej budovy

Ak má byť pergola postavaná na terase bytového domu vo vyššom poschodí, budete potrebovať povolenie developera. Riziká sú nasledovné:

  • poškodenie izolácie s následkom zatekania
  • možné narušenie statiky objektu.

Ideálny je stav, keď je spôsob kotvenia a odtoku dažďovej vody technicky vyriešený ešte pred dokončením hydroizolácie. Prečo je kotvenie také dôležité? S rastúcou výškou je pergola vystavená väčšiemu náporu vetra. Práve pergoly RENSON umožňujú kotviť pergolu s vystuženými stojkami, s väčším zaťažením, tak, aby boli maximálne vylúčené všetky prípadné bezpečnostné riziká. Ďalším rizikom je narušenie statiky budovy. Ideálne je mať k dispozícii výkresovú dokumentáciu bytového domu a povolenie od statika. Riziká sú na pleciach objednávateľa, ktorý si musí zabezpečiť všetky potrebné povolenia. Pergola nemôže byť umiestnená kdekoľvek a vzhľadom na jej hmotnosť okolo 400 kg by mohla byť vážne narušená statika objektu. Ďalším úskalím montáže na terase výškovej budovy je sťažená manipulácia s materiálom. Vo väčšine prípadov schodiská ani výťahy neumožňujú vynesenie materiálu na terasu a tak nezosáva nič iné, len zabezpečiť stavebný výťah alebo žeriav. Tým sa celá realizácia výrazne predraží. Z uvedených dôvodov je ideálne realizovať stavebnú predprípravu už v čase výstavby budovy a nosnosť terasy dimenzovať na zaťaženie pergolou. Hmotnosť hliníkovej pergoly sa pohybuje od 75 kg (hliníková pergola so strechou z polykarbonátu) až po 400 kg a viac - trvácna hliníková pergola, ako samostatná stavba. Odľahčené pergoly zakúpené prostredníctvom eshopu sú síce v porovnaní so skutočnou pergolou výrazne ľahšie, avšak vážne ohrozujú život  užívateľa, susedov a okoloidúcich pri nepriaznivých poveternostných podmienkach.

     Montáž pergoly na terase výškovej budovy

Montáž na prízemnej terase

V prípade, že si zvažujete zadovážiť pergolu na terasu svojho rodinného domu na prízemí, je potrebné premyslieť, ako naložiť s odtekajúcou vodou, ktorá najmä pri prívalovom daždi, môže nabrať na objeme. Vďaka prestrešeniu voda tečie do zberného kanála. Ideálne je napojiť odtok dažďovej vody na kanalizáciu, alebo zásobáreň vody, ktorú využívate napríklad pre polievanie záhrady. V závislosti od veľkosti prestrešenej plochy je presne stanovené, koľko musí mať pergola odtokových kanálov. Práve množstvo odtokových kanálov zohráva dôležitú úlohu pri prietrži, aby voda nestriekala všade naokolo a nepoškodila okolie pergoly.

Montáž pergoly na prízemnej terase

Montáž dodatočných zariadení

Pamätajte na to, že montáž dodatočných zariadení nie je nemožná, ale prináša zo sebou množstvo komplikácií. Jedným zo zásadných problémov je nosnosť konštrukcie. Výrobca by mal mať systémovo poriešené doplnky, ktoré je možné do jeho pergoly namontovať tak, aby nedošlo k vizuálnemu znehodnoteniu celého produktu (kompatibilita). Ale takisto je dôležité vedieť, akú záťaž materiál znesie. Ak napríklad do odľahčenej pergoly namontujete ťažšiu screenovú clonu, ako systém znesie, privodíte si tým nemalé problémy - prehýbanie profilu, nefunkčnosť screenovej clony. Ak teda zakúpite samotnú konštrukciu od dodávateľa, ktorý systémovo nemá poriešené ďalšie prvky, neručí za škody spôsobené zmenou zaťaženia konštrukcie. Tým sa znižuje možnosť uplatnenia reklamácie na znehodnotenú konštrukciu, ale aj nefunkčný tieniaci prvok.

Kúpa pergoly od nekompetentného dodávateľa znižuje hodnotu vašej investície

Na základe vyššie uvedených rizík vám odporúčame vyhnúť sa jednorázovej kúpe nesystémovej pergoly, ktorú si budete následne prispôsobovať svojim požiadavkám. Výrobcovia pergol investujú nemalé finančné prostriedky do zveľaďovania svojich systémov a príslušenstva. Dodávateľ tieniacej techniky, ktorý sa chce vyhnúť rizikám spojeným s neznalosťou nosnej konštrukcie, radšej od realizácie ustúpi. Taktiež požiadavky na servis alebo prípadnú výmenu tieniacej clony je potrebné adresovať svojmu dodávateľovi. Ak u vášho dodávateľa absentuje technická podpora a nerealizuje servis a údržbu, potom vašu investíciu s najväčšou pravdepodobnosťou oľutujete. Pamätajte, že každý výrobca tienenia má svoj systémový prvok a jednotlivé diely nemusia byť a pravdepodobne ani nebudú kompatibilné so systémom iného výrobcu.

Vedeli by ste mi prosím vymeniť látku na tejto rolete?

Vedeli by ste mi prosím vymeniť látku na tejto rolete?

 

 

Mohlo by sa vám páčiť