Na čo si dať pozor pri kúpe bioklimatickej pergoly

Bioklimatická pergola K-system Bratislava
12. 2. 2023 12. 2. Ing. Stanislav Černák
Na základe dlhoročných skúseností s montážou pergol sme pre zákazníkov vypracovali súbor kvalitatívno-technických detailov, ktoré vypovedajú o kvalite produktu.

Ovládanie lamelovej strechy

Lacné sériovo vyrábané pergoly z obchodného reťazca sa dajú ovládať kľukou. Na mieru vyrobené pergoly vyššieho štandardu kvality sa ovládajú lineárnym motorom. Tento typ motorov je síce drahší, ale je stavaný na vysokú záťaž. Používa sa napríklad pri výrobe naklápacích postelí v nemocničných zariadeniach. Na trhu sa však vyskytujú aj pergoly, ktoré majú strešné lamely ovládané žalúziovým resp. roletovým pohonom. Tento typ pohonov nie je určený k ovládani lamiel pergol a musí byť ukrytý v schránke, ktorá ho chráni pred nepriaznivým počasím.

Srdcom pergoly je riadiaca jednotka

Riadiaca jednotka pergoly by mala byť zabudovaná v konštrukcii samotnej pergoly, bez nutnosti montáže ďalšieho externého boxu. Riadiaca jednotka by mala byť kompatibilná s motorom, aby nedochádzalo k výpadku funkcií a prípadným neshodám pri reklamácii motoru alebo naopak riadiacej jednotky. Tieto dva veľmi dôležité prvky sa vzájomne ovplyvňujú a môžu mať negatívny dopad na funkcionalitu. V konečnom dôsledku to môže pocítiť spotrebiteľ, keďže reklamácia nebude uznaná a ako možná príčina bude uvedené poškodenie funkcionality vplyvom druhého zariadenia.

Samozrejmosťou je možnosť ovládania prostredníctvom nástenného ovládača, diaľkového ovládača a možnosť ovládania pomocou mobilnej aplikácie.

Odolnosť voči poveternostným podmienkam

Pergola by mala byť stavaná do každého počasia a odolávať vetru, dažďu a snehu. Preto je veľmi dôležité mať možnosť pripojenia dažďového senzora, ktorý zabezpečí automatické zatvorenie strechy v prípade nepriaznivého počasia. Napriek všetkému treba mať na zreteli, že pergola nie je zimná záhrada a prípadné kvapky vznikajúce kondenzáciou sú prirodzený jav. Veľmi dôležitá je správne nadimentovaná drenáž - odvod dažďovej vody zo strešnej konštrukcie, ideálne cez 1 až 2 stĺpy. Okrem správneho vyspádovania konštrukcií je potrebné, aby bola súčasťou pergoly ochrana odtokovaných kanálov dažďovej vody pred upchatím (napr. napadaným lístím zo stromov). Počas zimného obdobia sa kvalita pergoly meria garantovanou bezpečnosťou pri snehovej záťaži na 1m2 ale aj možnosťou ochrany pred prizmrznutím lamiel.

Kvalitná pergola sa odráža od jej pevnosti

Iba dostatočne pevná konštrukcia pergoly, ktorá nepodlieha deformáciám vplyvom tlaku alebo tepelnej rozťažiteľnosti vplyvom tepla/mrazu umožňuje správnu funkčnosť tieniacich prvkov bočných stien. Dostatočná pevnosť strešných lamiel bez nežiadúcej deformácie aj pri maximálnych rozmeroch je nemenej dôležitá ako pevnosť samotného rámu pegoly. Vychýlenie lamiel má totiž za následok zatekanie alebo zabránenie preklápania lamiel. Kinetika naklápania lamiel musí byť riešená tak, aby nedochádzalo k preťaženiu pohonu v ktorejkoľvek polohe s čím súvisí aj ochrana preťaženia motora.

Odhlučnenie pergoly

Pri pohľade na peknú pergolu málokoho napadne, že by jej správnie sa pri vetre mohlo uživateľovi celkom znepríjemniť domácu pohodu. Áno, nič nie je nemožné. Na žiadosť jedného zúfalého spotrebiteľa sme si pozreli video a najmä zvuk ako sa správa pergola s neodhlučnenými lamelami vo vetre. Pochopili sme, aké je dôležité, nepodceniť takúto maličkosť. Zákazník pôvodnú pergolu reklamoval a priplatil si za novú bez zvukových efektov. Tesnenie medzi lamelami jednak zamedzuje zatekaniu vody pomedzi lamely ale takisto eliminuje hlučnosť pri vzájomnom pohybe lamiel pri vetre.

Systémové riešenie

Pod pojmom systémové riešenie si môžete prestaviť variabilitu stavebnicového systému. Vzhľadom na rôzne spôsob kotvenia - na stenu stavby, oporné konštrukcie, do podlahy apod. je veľmi dôležité technické spracovanie detailov kotvenia. Vďaka systému riešenia elektrických rozvodov a riadiacej jednotke, môže byt pergola vybavená osvetlením, ozvučením alebo tepelným žiaričom. Súčasťou systému by mala byť aj možnosť osadenia bočných tieniacich zariadení, ako sú ZIP screen, posuvné paravány alebo presklenie.

Správny technický návrh riešenia a odborná montáž

Ak si pod pojmom pergola predstavujete iba prístrešok o 4 nochách, ktorý sa postaví na zem a predsa musí fungovať, tak 99 % všetkých realizácií nás presvedčilo o opaku. O nejakých štandardoch nemôže byť reč. Kvalitné bioklimatické pergoly nefungujú ako LEGO skladačka, ktorú si postaví hocikto doma podľa návodu. 

Správny technický návrh riešenia zahŕňa systém, ktorý rieši ako spoľahlivo zabrániť zatekaniu medzi konštrukciou pergoly a fasádou stavby, v prípade montáže pergoly na stenu stavby. V prípade montážeč na terasách s termoizolačnou a hydroizolačnou vrstvou na podlahe je potrebné doriešiť technické detaily kotvenia tak, aby nedošlo k jej poškodeniu.

Spokojnosť uživateľa by mala byť na prvom mieste

Nič nefunguje doživotne. Vzhľadom na to, že pergola obsahuje elektronické zariadenia pod spokojnosť uživateľa sa podpisuje aj operatívny a cenovo dostupný záručný a pozáručný servis. Bez neho každá investícia stráca rýchlo na hodnote.

Mohlo by sa vám páčiť